top of page

ArTerapia 2020 un proiect de incluziune sociala dedicat elevilor nevazatori

Știați că un elev cu deficiențe de vedere nu are la dispoziție operele literare în format special?

Studiile realizate de Asociația Națională pentru Persoanele cu Handicap arată faptul că în România poderea persoanelor cu dizabilități este de 3,5% din totalul populației. Mai mult decât atât aproximativ 96.000 sunt persoane nevăzătoare, iar 2.770 sunt copii.


Anul acesta proiectele Sfera Timișoarei s-au axat pe mediul on-line și pe educație. Mai exact ne-am gândit să le oferim elevilor și profesorilor o bibliotecă digitală, unde am grupat 50 de opere literare din programa pentru bacalaureat, în format audio, pentru a le acorda egalitate de șanse la educație și accesibilizarea materiei școlară. Platforma eLibraria.ro este disponibilă gratuit fiind de mare utilitate și necesitate în aceasta perioadă de pandemie și învățământ on-line.


Împreună cu profesorii de la Liceul Teoretic Special "Iris" Timişoara, organizăm săptămânal și ateliere de audiție de carte românescă pentru clasele de elevi cu deficiențe de vedere care învață la liceul „Iris” din Timișoara.



Cărțile audio / Audiobook-urile au o serie de beneficii, iar în ultimii ani universul cărților a intrat într-o nouă etapă, unde cu ajutorul tehnologiei sute de pagini sunt comprimate în format digital, ușor de accesat de pe orice smart phone, la un click distanță. Astfel cărțile audio contribuie pozitiv la dezvoltarea vocabularului și a memoriei auditive. Stilurile de învățare diferă de la o persoană la alta, anumite persoane rețin mai ușor prin ascultare, cum e și în cazul elevilor nevăzători care au simțul auzului mai dezvoltat.


„E mult mai bine, nu-mi forțez ochii, pot să ascult o zi întreagă” - Maria, elevă, clasa a XII-a, Liceul Teoretic Special „Iris”, Timișoara. Atelierele de audiție de carte românească continuă în fiecare vineri, on-line, împreună cu elevii de la Liceul Teoretic Special „Iris”, care se confruntă cu deficiențe de vedere.






LICEUL TEORETIC SPECIAL „IRIS” oferă condiții de educație și instruire copiilor cu deficiențe de vedere profunde, medii si / sau asociate și nevăzătorilor. Elevii provin atât din județ cât și din țară, din mediul rural sau urban.

Liceul este insituție de stat și funcționează în regim de zi, cu internat și cantină, având, în prezent un total de 225 de copii dintre care: 12 în învățământul preșcolar, 74 în învățământul primar, 85 în învățământul gimnazial și 54 în învățământul liceal.



Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului. Art terapia poate fi practicată în familie sau la școală, ca metodă de prevenție sau chiar ameliorare a unor condiții/tulburări emoționale întâlnite des la copii/tineri și care pot afecta modul în care aceștia se integrează în societate. Arta este în același timp un mijloc de reinserție socială, comunicare și de reconstrucție a eului și deține cu certitudine o valoare terapeutică.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page