top of page

Educație și patrimoniu - tur ghidat „Descopăr orașul”

Acum o săptămână am avut parte de o lecție în afara clasei, o sesiune de educație nonformală despre istoria orașului și arhitectura Timișoarei. A fost o zi specială pentru 100 de elevi care au participat la turul ghidat „Descopăr orașul” din cadrul proiectului cultural Nuit en Blanc 2017 ediția a III-a, organizat de Asociația Sfera Timișoarei. ​ Prima grupa care a deschis turul a fost clasa a IV-a F, de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”. Turul a început în mijlocul pieței Unirii alături de studentul arhitect Glad Carpencu Pop, de la Altfel Studio și Mirela Olariu, fondatoare Sfera și coordonatoarea proiectului.

„-Trecem des prin această piață, dar oare care este povestea ei? Cât de veche credeți că este Piața Unirii?” și-a început Glad dialogul cu copiii.

Am admirat clădirile pieței și le-am denumit pe cele reprezentative. Despre Palatul Barock, Liceul Lenau și Domul Catolic aveau câteva noțiuni copiii. Am aflat că Piața Unirii are o poveste veche, de mai bine de 300 de ani, iar că numele de astăzi și l-a primit la începutul secolului XX. Glad ne-a făcut o scurtă introducere în istorie, povestindu-ne despre transformarea dintr-o cetate medievală înconjurată de mlaștini într-o fortăreață modernă. Monumentul Sfintei Treimi, cunoscut și ca monumentul Ciumei, i-a intrigat foarte tare pe copii. Aceștia își doreau să afle tot mai multe informații despre necruțătoarea boală și viața oamenilor din secolul al XVIII-lea.

Ne-am îndreptat apoi atenția spre detaliile arhitecturale și am invăța că majoritatea clădirilor sunt în stilul baroc. Am descoperit că orașul nostru era denumit și Mica Vienă și că stilul clădirilor centrale se aseamănă, dar am și căutat elementele care le diferențiază. Una dintre clădiri ieșea în evidență prin stilul său, dar asupra casei Bruck ne vom întoarce mai târziu. Am admirat detaliile clădirilor, ne-am uitat la ferestre, decorațiuni, culori și forme. Am pășit apoi pe străzile alăturate. Copiii au putut observa că unele dintre clădiri erau proaspăt restaurate, iar alte erau în curs de restaurare. În turul nostru pe strada E. Savoya ne-am amintit de casa prințului Eugen, pe care o vizitasem cu puțin timp în urmă. ne-am oprit la Palatul Dicasterial, unde am aflat că fiecare etaj al clădirii are altă culoare și modelul este diferit. Pe aceeași stradă, orașul în miniatură ne-a captat atenția, macheta de bronz reprezenta centrul vechi al orașului. Ne-am orientat și am găsit cu ușurință poziția noastră și alte monumente. Detaliul cuceritor a fost al clădirii în care a petrecut o noapte Alexandru Ioan Cuza. Arhitectii si constructorii au decis sa renoveze imobilul din Timisoara în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit in drumul sau spre exil. Glad le-a spus copiilor o ghicitoare: „ La restaurearea acestei clădiri s-a folosit și un fruct exoctic alb.” Copiii au ghicit că era vorba despre cocos după care a glumit că poate încă se mai simte mirosul, mai multe năsucuri s-au lipit rapid de proaspat renovata clădire. Câteva zile mai târziu am alfat la clasa povestea lui Alexandru Ioan Cuza, dar gravura chipului său le-a rămas cu siguranță intipărită în memorie.În cadrului turului am căutat semnificația diverselor simboluri de pe clădiri, am văzut statuia Zeiței Atena și am mai povestit despre materiale, simetrie și textura clădirilor.

Timisoara

Având suportul doamnei Ana Ionescu, arhitect și voluntar în cadrul opționalului De-a Arhitectura, copiii au beneficiat de informații suplimentare, iar discuția începută în clasă despre spațiu public vs. spațiul privat a fost continuat cu exemple concrete în cadrul vizitei. De asemenea, capitolul parcurs la arhitectură, despre clădiri, memorii ale istoriei și culturii, le-a adus multe conștientizări care au fost exprimate la finalul zilei: „Am învățat astăzi că o clădire care poate nu e nouă sau nici prea faină, poate avea o poveste valoroasă și interesantă.” „ Eu am învățat că fiecare loc are o poveste.”

” Eu am aflat că interiorul și exteriorul clădirii pot fi foarte diferite”.Momentul culminant al turului a fost când am descoperit Palatul Bruck și am intrat în interiorul său. Chiar înainte de a ajunge în apartament, copiii au fost fascinați de liftul vechi și mecanismul său. Apartamentul oferea o priveliște superbă asupra pieței. Ne-am imaginat că suntem de viță nobilă și ne gândeam oare cum era viața acum vreo 300 de ani în aceeași piața. La final, ne-am adunat în camera luminoasă și am format un cerc. Am tras concluzii și ne-am exprimat cu toții impresiile despre acest tur. După ce ne-am întors în clasă au primit copiii un mic caiețel, de doar 4 pagini, dar care a fost umplut cu desene, păreri și informații acumulate în cursul turului.

Mulțumim familiei Testa pentru că ne-a deschis porțile Casei Bruck.

Casa Bruck

Activitatea a avut o durată de doar două ore, dar a îmbinat foarte frumos noțiuni de istorie și arhitectură. A fost o invățare interactivă, experiențială, care i-a apropiat pe copii de orașul în care trăiesc și i-a făcut să descopere și să îl aprecieze.Turul a fost reluat de clasa a III-a de la Liceul Lenau, sub îndrumarea doamnei Yvonne Sugar, care a avut o experiență similară. Școala Babel s-a bucurat de asemenea de o vizită specială a orașului și a răspuns cu mult entuziasm invitației noastre.

toata clasa la înălțime

I-am întrebat și pe copii dacă vor să contribuie la scrierea acestui articol. Ne-au transmis următoarele:

A fost un tur frumos, avem un oraș fenomenal.

Ai ce vizita în Timișoara!

Mi-a plăcut foarte mult că am apucat să cunosc mult mai bine Timișoara și am învățat multe lucruri noi.

Turul a fost super și am învățat multe lucruri interesante.

Mi-a plăcut foarte mult turul și am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam: cum ar fi că o clădire a fost restaurată cu un ingredient special, cocos.

Mi-a plăcut acest tur fiindcă am invățat mai multe despre Palatul Bruck și am vazut priveliștea Pieței Unirii de la înățime.

În această expediție am învățat multe lucruri intersante.

Mie mi-a plăcut acest tur pentru că am descoperit Piața Unirii de la balconul Palatului Bruck.

În închiere aș vrea și eu să spun că activitatea a fost una foarte reușită și mă bucur că InEdu a fost partener educațional, că am fost implicată în acest proiect și că am reușit să oferim o experiență frumoasă elevilor, care acum apreciază mai mult orașul. Multumesc Sfera Timișoarei pentru această oportunitate!

Proiect organizat de Asociația Sfera Timișoarei în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara și Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page